16 tururi inedite prin istoria de ieri și de azi a Bucureștiului

1. Dacii și romanii... din București

Zona Bucureștiului a fost locuită încă din perioada paleoliticului. Avem aici urme de așezări pre-dacice, daco-romane, și, în pofida lipsei de inmformații scrise, arheologia ne arată că zona a fost întotdeauna populată. Mai avem, în orașul nostru, statui de daci și de romani, pisanii scrise în slavonă, și muzee interesante în care putem merge pentru a vedea ce au lăsat în urmă strămoșii noștri.

Orașul nostru, atestat documentar încă din 1459, îl are ca „fondator” pe Vlad Țepeș. În jurul palatului acestuia crește și se dezvoltă zona de târg, aici apar primele prăvălii și hanuri, aici se construiesc zeci de biserici. Vă invităm să descoperim împreună Bucureștiul medieval, cu ale sale povești interesante, cu multele sale biserici, cu negustorii săi faimoși și cu figurile sale cât se poate de pitorești.

2. Fondarea Bucureștiului

3. Bucureștiul medieval

În continuarea turului anterior, vom explora zona târgurilor periferice, reședințele domnilor fanarioți, bisericile mai puțin cunoscute ale Bucureștilor. Vom vedea încă 3 zone de târg din vechiul București, vom vorbi despre boieri mari, primele încercări de teatru de la noi, și vom afla poveștile unora dintre cele mai interesante figuri din trecutul nostru.

4. Din vremea lui Matei Basarab

Istoria zbuciumată a orașului nostru a făcut ca mare parte din trecutul nostru să fie vizibil doar pe zidurile bisericilor. . Turul acesta vă propune o vizită la 6 biserici renovate de Matei Basarab, precum și o vizită în fața palatului său din București, pe care l-a transformat dintr-o dărăpănătură într-unul demn de lauda vizitatorilor străini.

5. „Renașterea românească” - Bucureștiul brâncovenesc

În turul acesta vă purtăm pe urmele lui Constantin Brâncoveanu și a stilului arhitectural ce îi poartă numele. Vom vedea de ce a fost atât de important pentru istoria noastră Brâncoveanu, și de ce este astăzi considerat martir pentru credința creștină.

6. Pe urmele fanarioților

În istoria noastră, perioada domniilor fanariote a însemnat o corpuție pantagruelică, dar și un progres imens în domeniul educației, legislației și al fiscalității. Unii domnitori au fost cumpliți, alții au revoluționat societatea românească prin reformele adoptate, iar unii și-au lăsat și amprente asupra orașului, amprente pe care le vom descoperi împreună.

7. Revoluția de la 1821

Zavera, așa cum au cunoscut-o bucureștenii, nu a durat prea mult, dar boierii din București au fugit și au stat în Transilvania chiar și 2 ani după terminarea Revoluției. Cum s-a produs această revoluție și de ce e ea atât de importantă, vom afla în acest frumos tur pietonal ce ne va purta pe urmele pandurilor lui Tudor Vladimirescu.

8. Plimbare prin Micul Paris

În cea de-a doua jumătate a secolului XIX, orașul nostru își pierde aspectul oriental, îndreptându-se cu pași repezi spre arhitectura celei mai mari civilizații europene a vremii: Franța. Vă invităm să descoperim împreună casele Micului Paris, într-un tur cât se poate de inedit pe o arteră aproape necunoscută din inima Bucureștiului.

9. Parcul Expozițiunii Generale

Parcul Carol și întreaga zonă a Dealului Filaretului a fost reamenajată în 1906, pentru a servi drept loc de expoziție. Acolo unde în trecut se găsea... ei bine, nu mare mare lucru, a apărut un parc impozant, cu zeci de clădiri, o mini-grădină zoologică, un castel de apă imitând o veche cetate medievală. Parcul Carol ne așteaptă cuminte să îi descoperim comorile, și, credeți-ne pe cuvânt, acestea sunt multe.

10. Cotroceniul Reginei Maria

Cotroceniul, una dintre cele mai frumoase zone ale Bucureștiului, își deschide larg străzile în așteptarea noastră. Case superbe, construite în anii `20, abia așteaptă să le descoperim poveștile fascinante, iar farmecul reginei Maria ne va însoți la tot pasul.

11. Modernismul interbelic

În anii `30, arhitectura se schimbă complet. Apar bauhaus-urile, apar clădirile tip „vapor”, apare arhitectura geometrică, lipsită de detalii sculptate la exterior. Apar arhitecți noi, buni propovăduitori ai noilor curente arhitecturale ce se dezvoltă peste tot prin Europa. Vă invităm să vedem unul dintre cele mai modernsite bulevarde din București, într-un tur cu totul și cu totul inedit.

12. Carol al II-lea. Herăstrul, Arcul de Triumf, Muzeul Satului

Bucureștiul lui Carol al II-lea se schimbă de la o zi la alta, într-un ritm alarmant. Dornic să își arate măreția în domeniul construcțiilor, Carol reamenajează zona de nord a capitalei, lăsând în urmă locuri și povești dintre dele mai incredibile.

13. Situația Evreilor din România în 1930 - 1940

Acest tur vorbește, neapologetic, despre Holocaustul din România. Este un tur bazat pe cărți și documente, în care părerile părtinitoare la adresa figurilor importante din trecutul istoric nu își au locul. Vom parcurge poveștile oamenilor și caselor din Cartierul Evreiesc, și, dacă se dorește, putem vizita Templul Coral și Muzeul de Istoriei al Comunității Evreiești din România.

14. Comunismul

Deoarece comunismul este o temă complexă, și deaorece istoria recentă ne-a lăsat o mulțime de elemente arhitecturale din această perioadă, turul acesta poate căpăta diverse aspecte. Puteți vedea toate formele de tur al comunismului accesând link-ul de mai jos.

15. Pe urmele Revoluției din Decembrie `89

Turul acesta ne va purta pașii pe urmele celor care și-au pierdut viețile în decembrie 1989, în singurul tur pe care îl facem fără prea multe glume și râsete. Din fața Comitelului Central al Partidului Comunist până la baricada de la Inter, vom afla cum s-a câștigat „democrația” în România.

16. Istoria României, toată la un loc - cimitirul Bellu

Cimitirul Șerban Vodă - Bellu are marele avantaj că aici se găsesc mare parte din mormintele figurilor importante din istoria și cultura românească. Acest tur vă va purta printre câteva dintre cele mai frumoase monumente funerare, și veți auzi unele dintre cele mai fascinante povești din Bucureștii ce s-au dus.

Recenzii Clienți

Tururile ghidate la muzee sunt foarte informative și captivante. Copiii au fost încântați, iar ghidul a știut cum să le cucerească atenția. Recomand!

Maria Ionescu
a bird cage sitting outside of a building
a bird cage sitting outside of a building

București

Experiența a fost fantastică! Ghidul a fost foarte bine pregătit și am învățat multe.

the great wall street fighter
the great wall street fighter
Ionuț Manea

București

★★★★★
★★★★★